recept: Barackos gombóc, Kifőzde
Barackos gombóc
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

30 gombóchoz:
1 kg krumpli,
1 tojás,
30 dkg rétesliszt,
30 db érett kajszibarack,
25 dkg zsemlemorzsa,
12 dkg zsír, 2 dkg vaj,
10 dkg cukor



A jól megmosott krumplit - lehetőleg olyat, ami főzésnél könnyen szétesik - gyengén sózott vízben puhára főzünk, forrón meghámozzuk és azonnal áttörjük.
Ha kézmelegre hűlt, összegyúrjuk a liszttel, diónyi zsírral, a tojással, csipetnyi sóval. Meglisztezett deszkán kb. 10 centi vastagságú rudat formálunk belőle, és lisztbe mártott késsel kb. 2 cm-es szeletekre vágjuk.
A válogatott sárgabarackot (a magyar kajszit vegyük, és az apróbbakat használjuk) megmossuk, kimagozzuk, és minden tésztalapocska közepére egy fél barackot nyomunk. A mag helyére a fele kristálycukrot (ha ízlik, fahéjas cukrot) töltjük, és a szeletke széleit lisztes kézzel ráhúzva, gombócot formálunk belőle.
A zsemlemorzsát a zsíron közepes barnára pirítjuk, és kevés vajat morzsolunk rá.
A gombócokat forró, lobogó, enyhén sós vízbe tesszük, és miután a gombócok a víz felszínére feljönnek, csendes pöfékelésre állítva kb. 5-6 percig főzzük, a tészta vastagságától függően. Célszerű feláldozni (kettévágni) az első gombócot, hogy megnézzük, belül is megfőtt-e a tészta. Ezzel egyébként biztató, lelkesítő kóstolóhoz is jutunk.
A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük és megforgatjuk a zsemlemorzsában.

A maradék tésztát csíkokra vágjuk és a lisztes deszkán tenyerünkkel nudlit sodrunk belőle. Kifőzzük, megforgatjuk a zsemlemorzsában és a gombóc mellé tálaljuk, az egészet porcukorral bőven meghintve. A nudli lehet önálló fogás is, pl. télen (ha nem fagyasztottunk el kimagozott és becukrozott barackot), prézlivel vagy mákkal, porcukorral finom ételt csinálhatunk ilymódon.

Mi otthon nem porcukorral, hanem kristálycukorral szeretjük, így a gyümölcs szaftosabb lesz. A maradék cukrot tálaláskor tesszük rá.
Előtte tartalmas levest (gulyás, fejtettbab, vagy palócleves) kínálunk.

A knédlifélék ´őshazájában´, Csehországban régóta ismerik és készítik ezt az igen finom ételt. Hála a monarchiának, mi is régen átvettük, és sokan úgy tudják, hogy a barackos (szilvás) gombóc régi magyar eledel. Szó se róla, nem biztos, hogy jobbat kapunk Bécsben vagy Prágában a finom, omlós puha, vékony tésztájú magyar gombócnál!



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: szilvásgombóc
 wachaui sárgabarackos gombóc
 mákos nudli
 prézlis nudli

Forrás: Anyám és Gundel Károly receptje alapján.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.09.03. Utoljára frissítve: 2010.07.23.
Utolsó megtekintés: több, mint 3 napja (2024-04-30 06:38:42 - 1.86)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez